TURBO ROOT WG – PRIMENA U PROIZVODNJI PARADAJZA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU NAKON RASAĐIVANJA

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru predstavlja najintenzivniji način biljne proizvodnje u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. U intenzivnoj proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru da bi smo ostvarili visok i kvalitetan prinos moramo primeniti sve agrotehničke mere bez izuzetka. Osnova su svakako kvalitetni plastenici, zatim obrada zemljišta, pravilna ishrana gajene vrste povrća i naravno zaštita uz poštovanje svih preporuka stručnih lica.

Tradicionalna proizvodnja povrća gubi trku sa zahtevima savremenog tržišta kako zbog količina tako i zbog samog kvaliteta plodova (krupnoće, čvrstine, boje, ukusa...). Upravo savremeni zahtevi tržišta zahtevaju i savremena rešenja u samoj primarnoj proizvodnji naročito u ishrani biljaka koja polako postaje prva među jednako bitnim agrotehničkim merama. Izbalansiranom i pravilnom ishranom biljka je otpornija na stres (hladno i vlažno vreme, visoke temperature, period nakon rasađivanja, plodonošenje...) i naravno takva biljka je u boljoj kondiciji, otpornija je i lakše je zaštititi od prouzrokovača biljnih bolesti i štetočina.

TURBO ROOT WG predstavlja SNAŽNO đubrivo koje će nam obezbediti visoke i kvalitetne prinose i odgovoriti svim izazovima savremene povrtarske proizvodnje u budućnosti. TURBO ROOT WG je mikrogranulisano organo-mineralno đubrivo koje sadrži N:P:K/3:16:18 koje će biljka zbog visokog sadržaja huminskog ekstrakta 29,1% brzo usvojiti na početku vegetacije kada je niska temperatura zemljišta, naročito P koji se ne usvaja na temperaturi zemljišta ispod 11-120C. TURBO ROOT WG Sadrži I visok sadržaj aminokiselina 22,2% koje su važne za brz metabolizam biljaka I stabilan turgor. TURBO ROOT WG ima dvostruko delovanje odnosno deluje posebno na biljke, stimulišući porast korenovog sistema I rast korenovih dlačica, pojačava antistres efekat, stimuliše porast biljaka u kritičnim fazama I reguliše optimalan odnos korena I nadzemnog dela biljke. Ovaj proizvod deluje I na zemljište tako što održava optimalni vodni režim I strukturu zemljišta, poboljšava usvajanje hraniva I obnavlja hemijsku plodnost zemljišta kao I biološki sastav odnosno mikrofloru I mikrofaunu I deobu mikroorganizama. Upravo ovo delovanje TURBO ROOT WG na zemljište je posebno bitno kod obnavljanja plodnosti zemljišta u intenzivnoj proizvodnji povrća gde se na istoj površini rotiraju dve ili tri kulture tokom jedne sezone (vegetacije). Pored makroelemenata, huminskih, fulvo (utiču na razvoj hlorofila) I aminokiselina, sadrži i mikroelemente u helatnom obliku gvožđe (Fe 0,1%); mangan (Mn 0,2%); cink (Zn 0,2%) I molibden (Mo 0,25%) koji je naročito važan u procesu oplodnje. TURBO ROOT WG takođe povećava broj cvetnih pupoljaka za oko 15%, a ukupan rod I kvalitet plodova uvećava za oko 20% (rezultati trogodišnjih proizvodnih ogleda u proizvodnji paradajza u plastenicima urađenih u Španiji I južnoj Italiji (na Siciliji).

U proizvodnji paradajza primenjuje se u dozi 20-30kg/ha I to:

- Pet do sedam dana nakon rasađivanja TURBO ROOT WG se primenjuje fertigacijom kroz sistem kap po kap 2kg/1.000m traka za navodnjavanje (okvirno oko 10 ari), nakon 10-12 dana primenjuje se 1kg/1.000m traka

- Početkom formiranja cvetnih pupoljaka primenjuje se fertigacijom 1kg TURBO ROOT WG + 2kg NUTRICOMPLEX 13:40:13 + 0,3L PHYLGREEN/1.000m traka (okvirno oko 10 ari) I ova kombinacija se ponavlja nakon 10- 12 dana.

TURBO ROOT WG se može primenjivati tokom čitave vegetacije u proizvodnji paradajza I ostalih povrtarskih kultura, a preporuke po fenofazama možete pročitati na našem BLOGU ili FACEBOOK stranici.